15 مورد از معروف ترین کتابخانه های دنیا
به گزارش وبلاگ چارگون، معروف ترین کتابخانه های دنیا برای علاقه مندان به مطالعه
کتابخانه ها یکی از با ارزش ترین گنجینه های بشر هستند و تاثیر شگفت انگیزی بر تاریخ و زندگی ما گذاشته اند. برای علاقه مندان به مطالعه، کتاب خواندن حتی در گوشه دنج اتاقشان هم بسیار لذت بخش است اما سازه های باشکوهی که به کتابخانه اختصاص داده شده اند همراه با تمام زیبایی هایشان ممکن است اشتیاق بعضی را برای مطالعه بیشتر سازند. در ادامه با خبرنگاران همراه باشید تا 15 مورد از معروف ترین کتابخانه های دنیا را به شما معرفی کنیم. بناهایی که بعضی از آن ها بسیار تاریخی و گروهی دیگرشان مدرن و الکترونیکی هستند.
15- کتابخانه عمومی کانزاس سیتی | Kansas City Central Library
کتابخانه عمومی کانزاس سیتی توانسته جایگاه بیستم را در لیست معروف ترین کتابخانه های جهان کسب کند. تاسیس آن به سال 1873 میلادی باز می گردد. در آن موقع با هدف استفاده عمومی مدرسه احداث شده بود اما کم کم در سال 1889 کتابخانه عمومی شهر شد. در آن سال حدود 200 هزار دلار برای کتابخانه هزینه کردند و بین سال های 1960 تا 1980 مرتب در حال بازسازی و گسترشش بودند. نمای بیرونی آن شبیه به چند کتاب بزرگ است که کنار هم چیده شده اند (چیزی شبیه به کتابخانه ملی خودمان).
گفته می گردد در حال حاضر 2.5 میلیون کتاب، نسخه الکترونیکی صوتی و تصویری در آن نگهداری می شوند و در سال 2011 عنوان عجیب ترین کتاب خانه جهان را برای آن انتخاب کردند. البته این جا تنها مختص علاقه مندان به مطالعه نیست و فعالیت های دیگری مانند پخش فیلم، بازی ها و تفریح هایی برای نوجوانان، شعرخوانی و موسیقی و ….. نیز در آن انجام می گردد.
14- کتابخانه رسالتی واتیکان | Biblioteca Apostolica Vaticana
واتیکان اگرچه یکی از کوچک ترین کشورهای جهان در قلب شهر رم است اما یکی از معروف ترین کتابخانه های جهان در آن واقع شده است. زمان ساخت کتابخانه به سال 1450 میلادی باز می گردد و البته در قرن 16 نیز بازسازی شده است. این جا بیش از یک میلیون و هشتصد هزار جلد کتاب، نسخه های دست نویس، نقاشی و دیگر اسناد و مدارک تاریخی نگهداری می گردد. یک نسخه از کتاب مشهور کمی الهی اثر دانته که متعلق به قرن 15 میلادی است در این کتابخانه نگهداری می گردد.
13- کتابخانه ملی کلمنتینوم | Clementinum National Library
کتابخانه ملی کلمنتینوم را مروارید باروکی پراگ در جمهوری چک می نامنند و بی شک در لیست معروف ترین کتابخانه های جهان جای می گیرد. این جا دومین مجتمع بزرگ شهر است و بسیاری از ارزشمندترین نسخه های دست نوشته و کتاب های قدیمی در آن نگهداری می گردد. ساخت آن به سال 1556 میلادی باز می گردد و پس از آن در قرن 17 میلادی به مدت 170 سال مشغول بازسازی مجتمع شدند. این بازه های زمانی متفاوت منجر به سبک های متفاوت معماری در ساخت کتابخانه شده است.
به خاطر نگهداری بهتر از کتاب ها در سال 2009 بیشترشان را به کتابخانه ملی پراگ منتقل کردند. باید بگوییم که ورود به بیشتر بخش های ساختمان مجاز نیست و تنها با شرکت در تور و همراه با راهنما می توانید بعضی از قسمت های کتابخانه را ببینید.
12- کتابخانه شهر اشتوتگارت | Stuttgart City Library
یکی دیگر از معروف ترین کتابخانه های جهان که معماریی مدرن دارد و شبانه روز می درخشد. اگر از بیرون به آن نگاه کنید یک مکعب ساده را خواهید دید اما همین که وارد ساختمان شوید با پیچیدگی هایی عجیب و اسراسر آمیز روبرو خواهید شد. برای طراحی کتابخانه شهر اشتوتگارت سال 1999 مسابقه ای در کشور آلمان برگزار گردید که Yi توانستند در آن برنده شوند. سرانجام سال 2011 احداث کتابخانه 3201 متری با هزینه ای در حدود 79 میلیون دلار به سرانجام رسید.
ساختمانی کاملا منظم و خط کشی شده که هر دیوار خارجی 45 متری مربع اش به 9 قسمت تقسیم شده است. زیبایی طراحی این سازه در آن است که در عین سادگی زیبایی و جذابیت های خاص خود را دارد. جالب است بدانید که 137 میلیون اثر مختلف شامل کتاب ها، انواع سی دی و فیلم آموزشی صوتی و تصویری و …. نگهداری می گردد. برای ترغیب بیشتر نوجوانان عضویت افراد زیر 18 سال در کتابخانه کاملا رایگان است.
11- کتابخانه دانشگاه هنر تاما | Tama Art University Library
در سال 2007 اهالی توکیو در ژاپن پیروز به ساخت یکی از معروف ترین کتابخانه های جهان برای علاقه مندان به مطالعه شدند. سازه ای از بتن و شیشه که قابلیت تحمل زلزله های سهمگین این کشور را دارد و در عین حال ظریف و شنماینده است. اون هنر و زیبایی معماری آن در نحوه طراحی فضای داخلی آن است.
معمار سازه تویو ایتو (Toyo Ito) برای آن طاق های فولادی و بتنی را طراحی نموده است که گاهی با هم تلاقی می نمایند و به همین علت دیوارهای کمی داخل آن وجود دارد، از طرفی هرجای آن که بایستید دایره دید وسیعی نسبت به محیط اطرافتان دارید. طبقه همکف دارای غذا خوری و مرکز تماشای ویدیو است و به گونه ای طراحی شده که هنگام عبور از حیاط دانشکده و یا انتظار برای اتوبوس می توانید داخل آن بمانید و این گونه دانشجویان و علاقه مندان به مطالعه به استفاده از کتابخانه ترغیب می شوند.
10- کتابخانه واسکانسلوس | Vasconcelos Library
کتابخانه واسکانسلوس در نیومکزیکو کشور مکزیک به وسیله معمار محلی Alberto Kalach طراحی شده است. برای ساخت آن از مصالحی مانند بتن و شیشه استفاده شده است. اما اسکلت ها بخش جدا نشدنی از فرهنگ مردم مکزیک هستند و حتی به کتابخانه بزرگ شهر نیز راه یافته اند. اسکلت یک نهنگ غول پیکر را از سقف کتابخانه آویزان نموده اند.
9- کتابخانه الکساندرینا | Bibliotheca Alexandrina
اگر فکر می کنید جاذبه های دیدنی کشور مصر به سال های دور و اهرام ثلاثه محدود می گردد باید بگوییم که سخت در اشتباه هستید. آن ها پیروز به ساخت کتابخانه الکساندرینا (اسکندریه) نهمین مورد از معروف ترین کتابخانه های جهان شده اند. ایده اصلی آن از کتابخانه اسکندریه موردی پیروز از قرن سوم پیش از میلاد الهام گرفته شده است. در مجموعه که ساخت آن در سال 2002 به سرانجام رسید می توان بیش از 8 هزار جلد کتاب را نگهداری کرد و بهشت علاقه مندان به مطالعه بشمار می آید
8- کتابخانه مرکزی سیاتل | Seattle Central Library
کتابخانه مرکزی سیاتل تنها مورد از معروف ترین کتابخانه های جهان است که تبدیل به نماد بین المللی از شهرش شده است. معماری آن به صورت فولد به معنی لایه لایه است است. از ویژگی های شاخص ساختمان آن است که سر و صدای کمی واردش می گردد و انرژی لازم را از پنل های خورشیدی و آب باران تامین می نماید. این بنا 11 طبقه ارتفاع و 383 هزار متر مربع وسعت دارد. رم کولهاس معمار بنا اهل کشور هلند است.
7- کتابخانه سلطنتی مافرا | Mafra National Palace Library
جرج پنجم، پادشاه پرتغال عهد نموده بود که اگر همسرش فرزندی را به جهان بیاورد یک مجموعه فوق العاده زیبا را به سبک باروک و نئوکلاسیک خواهد ساخت، که خوشبختانه این رخ داد و ساخت هفتمین مورد از معروف ترین کتابخانه های جهان در سال 1730 کامل شد. معمار بنا Manuel Caetano de Sousa بوده است. جالب است بدانید که برای حفاظت از کتاب های آن از عنکبوت استفاده می گردد که شب ها سایر حشرات را بخورند و به آن ها آسیبی نرسانند.
6- کتابخانه جو و ریکا مینسوتا | Joe and Rika Mansueto Library
ششمین جایگاه از معروف ترین کتابخانه های جهان در شیکاگو واقع شده است. جالب است بدانید که بعضی برای آن نام تخم مرغ را انتخاب نموده اند چرا که نمای خارجی اش کمی شبیه به یک تخم مرغ نصفه است. این جا تنها یکی از 6 کتابخانه دانشگاه شیکاگو است. باور نکردنی است اما هر روز حدود 20٬000 جلد کتاب در آن به مراجعان سپرده می گردد.
5- کتابخانه ملی سجونگ | National Library of Sejong City
کتابخانه ملی سجونگ در کره جنوبی با معماری شبیه به برگه های کتاب در جایگاه پنجم معروف ترین کتابخانه های جهان واقع شده است. هر ببیننده خارجی که به ساختمان نگاه می نماید متوجه می گردد این جا محلی برای علاقه مندان به مطالعه است. کتابخانه دارای بخش های سنتی و مدرن است. در مجموعه آنلاین (e-brary) بیش از 3 میلیون جلد کتاب قابل دسترسی هستند. داخل مجموعه سالن کنفرانس، برگزاری سمینار، غذاخوری و محلی برای تبادل اطلاعات نیز واقع شده است.
کتابخانه در سال 2013 افتتاح شده است و چشم اندازی فوق العاده دیدنی به دریاچه مجاورش دارد.
4- کتابخانه صومعه سن فرانسیسکو | Monastery of San Francisco Library
صومعه سن فرانسیسکو در شهر لیما واقع در کشور پرو زیبایی و شکوه خاصی به مرکز بخشیده است. ساخت مجموعه در سال 1774 به سرانجام رسید و اما وقوع یک زمین لرزه در سال 1970 باعث نابودی بخشی از آن شد اما هنوز آثاری از دوران شکوه و ابهت آن بر جا مانده است. معماری آن به سبک باروک اسپانیایی صورت گرفته و برای ورودی اش سنگ های گرانیت دست گند بکار رفته است و به نحوی است که سایر بناهای منطقه را تحت تاثیر خودش قرار می دهد.
حدود 2٬500 جلد با ارزش در کتابخانه نگهداری می شوند که شامل کتاب عهد عتیقی متعلق به سال 1571 و یک نسخه کپی از اولین دیکشنری های اسپانیایی نوشته شده به وسیله آموزشگاه سلطنتی اسپانیا می گردد.
3- کتابخانه صومعه ویبلینگن | Wiblinglen Abbey Library
سومین مورد از معروف ترین کتابخانه های جهان در آلمان واقع شده است و متعلق به صومعه ویبلینگن است. قطعا تزیینات و مصالح به کار رفته در ساخت بنا در نوع خود بی نظیر می باشد. سراسر کتابخانه با نقاشی، گچبری، مجسمه های زیبا، ستون های تماشایی و … پر شده است. ساخت آن به سال 1774 میلادی باز می گردد. بسیاری از کتاب های آن به خاطر محدودیت فضا به کتابخانه هایی بزرگ تر انتقال داده شده اند اما نسخه ها اصلی بعضی جلدها در این جا که محلی بری نگهداری گنجینه های دانش و خرد است نگهداری می شوند.
2- کتابخانه ساندرو پنا | Mediatheque Sandro Penna
دومین جایگاه از لیست معروف ترین کتابخانه های جهان به ساندرو پنا در شهر پروجای ایتالیا می رسد.ساندرو پنا در واقع نام شاعر مشهور این شهر است که اشعاری با مضامین بچگانه می سرود (اگرچه خودش می گوید در واقع نمی خواهم در خصوص بچه ها شعر بگویم). ایتالو روتا معمار بنا آن را به شبیه به بشقاب پرنده ای صورتی طراحی نموده است. مجموعه ای سه طبقه با نمای شیشه ای که مراجعان می توانند هر کتابی را که تمایل دارند با خود به خانه ببرند.
در این جا نزدیک به 20 هزار جلد کتاب نگهداری می گردد و البته کتاب های آن برای گروه های سنتی متفاوت مناسب است. یکی از مواردی که باعث عجیب شدن هرچه بیشتر بنای کتابخانه شده آن است که در میان ساختمان های قدیمی و قرون وسطایی شهر قرار گرفته است.
1- کتابخانه ادمونت ابی | Admont Abbey Library
و اما شماره یک معروف ترین کتابخانه های جهان در کشور اتریش واقع شده است. مجموعه سال 1776 میلادی در سمت جنوب شرقی روخانه Enns ساخته شده و زیبایی معماری آن را خیره نماینده توصیف می نمایند. در آن بیش از 200 هزار جلد کتاب، 70 هزار کتاب تعمیر شده و بیش از هزار نسخه دست نویس نگهداری می شوند که می توانید در آن ها سیر پیشرفت و تکامل ادبیات را آنالیز کنید. این جا کتابخانه ای متعلق به صومعه است و با این هدف ساخته شده بود که کتاب ها را به خودشان به اتاق هایشان می برند تا همان جا مطالعه نمایند و در واقع تنها محلی برای نگهداری کتاب ها است.
در سرانجام ضروری است بگوییم هر فردی سلیقه متفاوتی دارد و ممکن است در منابع متفاوت لیستی دیگر از معروف ترین کتابخانه های جهان ببینید و البته برای علاقه مندان به مطالعه زیبایی و معروفیت کتابخانه ها اهمیتی ندارد و محتوای آن چه می خوانند و بر دانششان می افزاید از بالاترین درجه اهمیت برخوردار است.
منبع: bestvalueschools
منبع: الی گشت