6 علت مهم جیغ زدن بچه ها و راه آرام کردن آن ها
به گزارش وبلاگ چارگون، تقریبا همه والدین این تجربه را دارند که بچه ها با جیغ زدن های پی درپی باعث آزار آن ها شده اند. بچه ها ممکن است در هر جایی جیغ بزنند؛ وقتی آن ها را به پارک یا فروشگاه می برید، وقتی همراه آن ها سوار اتوبوس یا قطار می شوید و حتی وقتی با بچه های دیگر بازی می نمایند. اما باید بدانید که این عصبانیت و جیغ زدن کودک بی علت نیست و آن ها با این کار عواطف و احساسات خود را بروز می دهند.
اگر مایل هستید درباره جیغ زدن کودک، دلایل آن و برترین واکنش ها به این رفتار مطالب بیشتری بخوانید با وبلاگ چارگون مگ همراه شوید. وقتی بچه ها جیغ می زنند بعضی از والدین به یاری احتیاج دارند. امیدواریم این مقاله بتواند یاری مؤثری برای آن ها باشد.
چرا بچه ها جیغ می زنند؟
جیغ زدن کودک دلایل متعددی دارد؛ گاهی اوقات برای جلب توجه است و گاهی اوقات از سر هیجان زیاد. برای اینکه بتوانید با این رفتار کودک مقابله کنید، باید علت جیغ زدن کودک را متوجه شوید. بچه ها به خاطر یکی از دلایل زیر جیغ می زنند:
1. برای جلب توجه
عصبانی شدن بچه ها و جیغ زدن کودک می تواند یک علت بسیار ساده داشته باشد؛ آن ها می خواهند توجه والدین را جلب نمایند. وقتی بچه ها می بینند که تمام توجه والدین به آن ها نیست، برای به دست آوردن آن هر کاری که بتوانند می نمایند. بچه ها از روی تجربه یاد گرفته اند که جیغ زدن یک راه چاره بسیار مؤثر برای جلب توجه است.
یکی از کارهایی که می توانید برای پیشگیری از این نوع جیغ زدن انجام دهید، این است که موقع صحبت با کودک، با او رابطه رودررو داشته باشید. مثلا موقع انجام کارهای خانه یا کارهای خودتان، مشغول صحبت با کودک نشوید. زمان خاصی برای صحبت با او در نظر بگیرید و در آن موقع، تمام حواستان به کودک باشید.
با این روش، کودک متوجه می گردد که برای شما اهمیت دارد و به او توجه دارید. در این صورت، احتیاجی ندارد که با جیغ زدن، توجه شما را جلب کند.
نکته اول - والدین باید بتوانند تشخیص دهند که در چه شرایطی این رفتار را نادیده بگیرند.
اگر بچه ها مسئله ای جدی ندارند و جایی از بدنشان دچار آسیب دیدگی نشده است، نادیده گرفتن، واکنش مفیدی برای رفتارهایی مانند پرخاشگری یا جیغ زدن کودک است. اگر وقتی بچه ها برای جلب توجه جیغ می زنند آن ها را نادیده بگیرید، احتمال اینکه این کار را تکرار نمایند کمتر می گردد.
2. برای سنجش بلندی صدای خودشان
بین 18 ماهگی تا دو سالگی، فریاد زدن و جیغ زدن کودک به اوج خودش می رسد. بچه ها در حال یادگیری یک چیز نو هستند؛ آن ها بلندی صدای خود را آزمایش می نمایند. از نظر بچه ها، این قدرتی است که به تازگی آن را کشف نموده اند و می توانند با استفاده از آن روی اطرافیان تأثیر بگذارند.
نکته دوم - به بچه ها توجه بیشتری داشته باشید و به آن ها محبت کنید.
هنگامی که یک کودک نوپا جیغ می زند، کودک را بغل کنید، او را نوازش کنید و به آرامی با او صحبت کنید. این رفتار می تواند او را آرام کند.
3. برای برقراری ارتباط با والدین
بچه ها در حال یادگیری این مهارت هستند که چگونه با والدین ارتباط برقرار نمایند. وقتی که می خواهند با والدین ارتباط برقرار نمایند اما والدین آن ها را درک نمی نمایند به جیغ زدن متوسل می شوند. بچه ها برای فهماندن مقصودشان به والدین تنها همین راه چاره را در اختیار دارند.
نکته سوم - شرایط را به یک بازی تبدیل کنید.
اگر در مکانی ساکت مانند خانه هستید، می توانید جیغ زدن کودک را به یک بازی تبدیل کنید. مرحله اول این بازی اینگونه است که باید با کودکتان مسابقه بدهید تا تعیین گردد که چه کسی می تواند بلندتر فریاد بزند. سپس مرحله دوم بازی به سرعت آغاز می گردد. در این مرحله کسی برنده مسابقه است که بتواند با صدای آهسته تری چیزی بگوید.
4. نشان دادن خشم، خستگی یا گرسنگی
ممکن است پشت جیغ زدن کودک احساسات ساده ای مانند گرسنگی، خستگی و عصبانیت پنهان شده باشد. برای نمونه، وقتی بچه ها نمی توانند به خواسته خود برسند، فروپاشی روانی آغاز می گردد. بچه ها کوچک تر از آن هستند که بدانند چگونه با ناکامی ها کنار بیایند یا چگونه باید رفتاری صبورانه و قابل درک از خود نشان دهند. رشد اینگونه مهارت ها به زمان احتیاج دارد و هر چه سن افراد بالاتر می رود تسلط آن ها روی این مهارت ها هم بیشتر می گردد.
نکته چهارم - آرامش خودتان را حفظ کنید.
فریاد زدن واکنش خوبی به جیغ زدن بچه ها نیست چرا که باعث می گردد شرایط بدتر گردد. به جای اینکه فریاد بزنید، رفتاری آرام داشته باشید و به بچه ها یاد بدهید که چگونه می توانند با صدایی آرام و مؤدبانه احساسات خود را بیان نمایند.
گاهی ضروری است که خودتان و کودک هر دو از محل خارج شوید. مثلا اگر در یک فروشگاه، کودک آغاز به جیغ زدن می نماید، هم برای جلوگیری از عصبانیت خودتان و هم برای آرام کردن کودک، محیط فروشگاه را ترک کنید.
5. از روی ناراحتی یا اضطراب
بچه ها وقتی در موقعیت های خاصی قرار می گیرند ناراحت و مضطرب می شوند و رفتارهای ناخوشایندی از خودشان نشان می دهند. قرار گرفتن در یک محیط نو و ناشناخته، یکی از همین موقعیت ها است. محیط نو معمولا شلوغ است و بچه ها افراد غریبه زیادی را در آن جا می بینند.
از طرفی دیگر، محیط نو شبیه خانه نیست که بتوانند آزادانه بازی نمایند و در هر گوشه وکناری از آن یک اسباب بازی دلخواه داشته باشند. قرار گرفتن در این شرایط بچه ها را ناراحت می نماید. به همین علت است که معمولا در مکان های شلوغ مانند رستوران یا قطار بین شهری صدای گریه بچه ها را می شنویم.
نکته پنجم - حواس بچه ها را پرت کنید.
به جای چیزی که می خواهند اما نمی توانند داشته باشند یک چیز دیگر را به آن ها پیشنهاد دهید یا یک فعالیت سرگرم نماینده مانند شعر خواندن را با آن ها آغاز کنید. این کار باعث می گردد توجه بچه ها برای مدت کوتاهی به شما و پیشنهادتان جلب گردد و می تواند در آرام کردن آن ها معجزه کند.
6. تخلیه انرژی زیادی که دارند
بچه ها هنگامی که به تنهایی یا با بچه های دیگر بازی می نمایند معمولا جیغ می زنند و این به علت انرژی زیادی است که دارند. این نوع جیغ زدن کاملا طبیعی است و نشان دهند ه سلامت بچه ها است. بچه ها یاد می گیرند که وقتی با دوستانشان بازی می نمایند چگونه احساساتی را که تجربه می نمایند بروز دهند. آن ها شادی ها یا ناراحتی های خود را با جیغ زدن نشان می دهند؛ بنابراین اینکه جیغ زدن آن ها چه معنا و مفهومی دارد به شدت صدا و لحن آن ها بستگی دارد.
تا زمانی که در محیط مناسب قرار دارید، مثلا در پارک، لازم نیست با این نوع جیغ زدن کودک مقابله کنید. اگر فکر می کنید که جیغ زدن کودک برای خودتان و سایرین، آزاردهنده شده باید با روشی که در ادامه می خوانید، رفتار درست را به کودک گوشزد کنید.
نکته ششم - برای رفتار خوب بچه ها را تشویق کنید.
برای اینکه به بچه ها یاد بدهید چگونه رفتار درستی داشته باشند، برترین کار این است که وقتی رفتار خوبی از خودشان نشان می دهند آن ها را تشویق کنید. کنترل کردن احساسات برای بچه ها کار سختی است به خصوص وقتی وسط یک بازی پرهیجان باشند. زمانی که کودک برای نشان دادن هیجان خود رفتار درستی دارد، او را تشویق کنید.
برای متوقف کردن کودک چه کار کنیم؟
شما به عنوان والدین کودک باید ابتدا علت جیغ زدن او را پیدا کنید. جیغ زدنی که از سر ذوق زدگی و هیجان باشد، نباید با واکنش شدید والدین روبرو گردد. اما جیغ زدن در شرایط دیگر مثلا در خانه، در فروشگاه و رستوران و در مهمانی، قابل پذیرش نیست و کودک باید متوجه رفتار نادرست خود گردد.
در شرایطی که کودک آغاز به جیغ زدن می نماید، غیر از روش های بالا باید چند نکته را هم در نظر بگیرید.
آرام باشید
در بسیاری از مواقع، والدین جیغ زدن کودک را با داد و فریاد جواب می دهند. داد زدن سر کودک، عواقب ناخوشایندی دارد و باید از آن اجتناب کنید. داشتن رفتار متقابل در برابر کودک، مانع از ترک این کار به وسیله او نمی گردد. حتی بچه ها با تماشا این رفتار والدین، به انجام کار اشتباه خود، بیشتر اصرار می نمایند.
انتظارات و عواقب را از قبل تعیین کنید
در گفت وگوهایی که با کودک دارید باید انتظارات خود را روشن کنید و عواقب هر رفتار نادرست را به آن ها گوشزد کنید.
مثلا پیش از اینکه به فروشگاه بروید برای کودک شرح دهید که جیغ زدن و بهانه گرفتن او می تواند به لغو شدن برنامه رستوران منجر گردد.
الگوی خوبی باشید
برای اینکه کودک رفتار درست را یاد بگیرد، باید خودتان هم الگوی خوبی برای او باشید. بچه ها بیشتر اوقات از رفتار والدین تقلید می نمایند. اگر شما فردی هستید که با داد و فریاد سعی دارید به مقصود خود برسید، این احتمال وجود دارد که فرزند شما هم چنین رفتاری را در پیش بگیرد.
جیغ زدن کودک تا چه سنی ادامه دارد؟
از سن 6 سالگی به بعد، جیغ زدن کودک باید متوقف شده باشد. البته در یکی دو سال بعد از 6 سالگی هم، جیغ زدن گاه به گاه مسئله ای ندارد اما هر سال که می گذرد شدت و تعداد تکرار این رفتار باید کمتر گردد و به صفر برسد.
اگر کودک شما با گذر زمان، رفتار بهتری ندارد و جیغ زدن خود را متوقف نمی نماید و رفتاری متناسب با سنش ندارد، در این شرایط ضروری است که از یک روان شناس کودک یاری بگیرید و شاید فرزند شما احتیاج به مشاوره و درمان تخصصی داشته باشد.
جمع بندی
جیغ زدن کودک دلایل متعددی دارد. با انجام رفتار درست می توانید تا حدی مانع از جیغ زدن کودک شوید. بعضی از جیغ زدن ها هم برای بازه سنی خاصی، کاملا طبیعی است و نباید با واکنش شدید والدین روبرو گردد. اگر با گذر زمان و بزرگ شدن کودک، جیغ زدن او کمتر نشد، برای دریافت مشاوره های تخصصی حتما به متخصصان مربوطه مراجعه کنید.
منبع: Brightside, Strategiesforparents
منبع: دیجیکالا مگ