علائم ابتلا به کرونا XE

به گزارش وبلاگ چارگون، اخیرا نوع ترکیبی از امیکرون که حاصل اختلاط امیکرون BA.1 و BA.2 است با نام XE در انگلستان کشف شده که با حدود 10 درصد سرعت بیشتر (نه ده برابر بلکه فقط 9/6 درصد سرعت بیشتر) همراه است.

علائم ابتلا به کرونا XE

به گزارش وبلاگ چارگون، طبق گزارش دفتر آمار ملی انگلستان (ONS) فقط در انتها هفته گذشته نزدیک 5 میلیون مورد تازه کرونا رخ داد.

گفت وگویی با حسن رودگری، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات ژنومیک علوم پزشکی شهید بهشتی و مدیر پژوهش سازمان نظام پزشکی کشور پیرامون جهش تازه کرونا به نام XE انجام دادیم.

افزایش 10 درصدی سرعت انتقال سویه XE کرونا

جهش کرونا به نام XE چه تفاوتی با سویه های قبلی دارد و در چه کشور هایی گزارش شده است؟

نوع تازه XE یک جهش ناشی از نوترکیب شدن BA.1 و BA.2 و در نتیجه ابتلای همزمان به آن ها است و بار اول حدود 2/5 ماه قبل در انگلستان گزارش شد. محاسبات، 10 درصد سرعت بیشتر در افزایش انتقال را نشان می داد که چندان قابل توجه نیست. تا به امروز XE زیر مجموعه امیکرون محسوب می گردد؛ مگر آن که رفتار تازهی به خصوص در شدت بیماری یا تظاهرات بالینی آن دیده گردد. از نظر آژانس امنیت سلامت انگلستان (UKHSCA) تعداد XE در جامعه تا به حال به قدری نیست که بتوان از رفتار آن تحلیل قطعی به دست داد؛ چون تا به حال فقط 637 مورد قطعی آن در انگلیس ثبت شده است که در این بین نزدیک 5 میلیون مورد تازه هفته گذشته عدد قابل اعتنایی نیست.

در سایر کشور ها نیز افزایش ناگهانی در موارد تازه ناشی از امیکرون BA.2 وجود دارد؛ اما اثری از XE نیست. در چین که اخیرا قرنطینه شدیدی در شانگ های انجام داد؛ یک زیرگروه تازه به نام BA.1.1 هم در کنار BA.2 گزارش شده که در خود چین و سایر نقاط دنیا گزارشی از آن نبوده است. هندوستان هم مدعی کشف یک مورد XE در بمبئی شده است.

افزایش 7 درصدی بستری های کرونا با جهش XE

جهش XE چه مقدار بستری و مرگ و میر کرونا را افزایش داده است؟

رودگری: در پی بروز جهش تازه، رکورد تازهی در تاریخ پاندمی کشور انگلیس ثبت شده که با افزایش 7 درصد در بستری ها همراه بوده است. مقدار مرگ میر جهشی نشان نمی دهد که می تواند ناشی از پوشش گسترده و موثر واکسیناسیون باشد. طبق خبری از دانشگاه امپریال کالج لندن، بیشتر این افزایش در گروه 55 سال و بالاتر بود و مقدار ابتلای بچه ها افزایش نسبی داشت؛ اما برای 18 تا 54 ساله ها پلاتو (تقریبا ثابت) بوده و عامل 90 درصد همه موارد نیز امیکرون BA.2 است. گفته می گردد این افزایش ناگهانی بیشتر به دلیل برداشت محدودیت های شدید بهداشتی و قرنطینه ها بوده و محصول گردش نوع BA.2 یا همان Stealth است.

علائم ابتلا به جهش XE کرونا

علائم ابتلا به جهش XE کرونا با سویه های قبلی تفاوت دارد؟

در حال حاضر گزارشی از تفاوت نوع XE از نظر علائم بالینی و شدت بیماری با امیکرون رایج نیست و هر دو بیشتر شبیه سرماخوردگی با آبریزش بینی، عطسه و گلودرد همراه هستند که این برخلاف کرونای اولیه است که تب، سرفه و فقدان بویایی/چشایی از علائم شایعش بود. NHS انگلستان لیست علائم عمومی و شایع کووید19 را به تازگی کمی گسترده تر نموده و آن را به مجموع 9 علامت ارتقا داده که شامل تنگی نفس، احساس خستگی یا بی حالی شدید، درد بدن، سردرد، گلودرد، بینی کیپ یا آبریزش بینی، کاهش اشتها، اسهال، تهوع و استفراغ است.

اقدامات ستاد کرونا برای پیشگیری از توسعه XE؛ تسریع تزریق دوز چهارم در گروه های پر خطر و بازگشایی مطابق الگوی بیماری

در شرایط کنونی برای مقابله یا پیشگیری از ابتلا به سویه XE باید چه اقدامی انجام داد؟

رودگری: در مجموع با اطلاعات موجود واریانت XE چندان خطرناک نیست و پدیده نوترکیبی قبلا مکررا رخ داده و باز هم می افتد. دلیل این که ما واریانت تازه را XE می نامیم؛ این است که قبل از آن XA XB، XC و XD را داشتیم و هیچ کدام نگران کننده نبودند، حتی سویه نوترکیب XD که ناشی از ترکیب انواع خطرناک دلتا و امیکرون بود.

نتیجه می گیریم که اولا بهتر است از ایجاد جو وحشت بی مورد در خصوص نوع XE ممانعت گردد؛ چون نه گسترده شده و نه الزاما خطرناک تر است و ثانیا بدانیم که موج تازه کووید19 در اروپا و آسیا بیشتر ناشی از نوع BA.2 امیکرون است و نوع XE که در خصوص آن خبرسازی می گردد، نقش چندانی ندارد. از جانبی به دلیل کاهش مقدار تست های تشخیصی PCR، آمار های موجود را نمی توان بیانگر مقدار واقعی توسعه موج تازه دانست؛ هر چند به لطف واکسیناسیون و بعلاوه تغییرات ژنتیکی تدریجی در ویروس، شدت علائم بالینی، درگیری ریوی و مقدار بستری و مرگ میر کاهش چشمگیر دارد؛ البته توان این ویروس در ارائه انواع نوترکیب یا تازه از خود هنوز یک عامل خطرزا و ترس آفرین است.

از افزایش ناگهانی ابتلا در بعضی کشور ها که محدودیت ها را برداشته اند، می توان درس گرفت که باید کاهش محدودیت های بهداشتی به خصوص زدن ماسک، بازگشایی سرویس ها و خدمات عمومی و مدارس باید تدریجی و طبق محاسبات اپیدمیولوژیست ها باشند. وگرنه ممکن است با رشد انفجاری در تعداد ابتلا روبرو شویم که قطعا تعداد بستری و مرگ و میر را بالا می برد؛ هرچند که از نوع امیکرون کمتر کشنده باشد.

اکنون به نظر می رسد که ستاد ملی مقابله با کرونا باید جدول زمانبندی منطبق بر رفتار ویروس در کشور و منطقه ها مختلف آن را بر اساس شدت توسعه بیماری و فاکتور های منطقه ای، برای بازگشایی ها و فعالیت های اجتماعی ارائه دهد و البته باید دریافت دوز چهارم را نیز برای گروه های سنی پرخطرتر یا بیماری های خاص تسریع کرد.

منبع: فرارو

به "علائم ابتلا به کرونا XE" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "علائم ابتلا به کرونا XE"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید