وعده واکسیناسیون کرونا با دورِ تند و خطر تکرار یک اشتباه!
به گزارش وبلاگ چارگون، واکسیناسیون سرعت می گیرد؛ عبارتی که این روزها از بسیاری مسئولان کشور از رییس جمهور گرفته تا وزیر بهداشت و ... شنیده می گردد و این امید را در دل زنده می نماید که بالاخره می توانیم پاندمی قرن را کنترل کنیم؛ اما آیا تنها تامین واکسن و سرعت بخشیدن به فرایند تزریق، تمام ماجرای واکسیناسیون است؟.
به گزارش وبلاگ چارگون، جای بسی خوشحالی است که بهرام عین اللهی- وزیر بهداشت دولت سیزدهم اولویت برنامه کاری اش را واکسیناسیون علیه کرونا قرار داده و وعده افزایش سرعت واکسیناسیون را داده است؛ وعده ای که در حال تحقق است. به طوری که فرایند ورود محموله های پنج میلیونی واکسن شروع شده و تا به امروز هم چندین محموله تازه واکسن شامل یک محموله پنج میلیون دُزی واکسن چینی، یک محموله بیش از چهار میلیونی واکسن چینی، یک محموله بیش از 600 هزار دُزی واکسن آسترازنکا و... وارد کشور شده است. بعلاوه وزیر بهداشت اعلام نموده است که تا خاتمه شهریور ماه 40 میلیون واکسن وارد کشور می گردد و بعد از آن هم فرایند تامین واکسن ادامه می یابد.
عین اللهی بعلاوه اعلام نموده است که تا 22 بهمن سال جاری واکسیناسیون کرونا تمام خواهد شد.
در جدول زیر که از سوی گمرک ایران منتشر شده است، می توانید آمار دقیق واردات واکسن را تا به امروز مشاهده کنید:
اجرای قرنطینه هوشمند ضدکرونا در کشور
بر همین اساس عین اللهی از اجرای قرنطینه هوشمند سخن به میان آورده است. به این معنا که با سرعت گرفتن واکسیناسیون در کشور، ارائه بسیاری از خدمات و برطرف بسیاری از محدودیت ها برای افراد منوط به تزریق واکسن کرونا و ارائه کارت واکسن خواهد بود. به طوری که وزیر بهداشت تاکید نموده است که برنامه ما این است که محدودیت ها از جمله محدودیت های سفر و زیارت و ... را با انجام واکسیناسیون به تدریج، برداریم. البته همچنان باید شیوه نامه های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی رعایت و از ماسک و مواد ضدعفونی نماینده استفاده گردد اما با واکسیناسیون اصناف، می توان محدودیت های مشاغل را برداشت تا شاهد شکوفایی شرایط مالی، رفاهی و اجتماعی مردم باشیم.
وی در عین حال لازمه بازگشایی دانشگاه ها را هم واکسیناسیون اساتید و دانشجویان می داند و از اعلام نموده است که هیچ محدودیتی برای واکسیناسیون دانشجویان وجود ندارد و تمام مراکز تزریق واکسن، دانشجویان را واکسینه می نمایند و دُز دوم آنها هم یک ماه آینده قابل تزریق است. بر همین اساس هم تاکید شده که با بازگشایی دانشگاه ها، دانشجویان برای حضور در دانشگاه ها باید واکسینه شوند و کارت واکسن داشته باشند.
قول تزریق روزانه دو میلیون دُز واکسن کرونا در کشور
البته وزیر بهداشت برطرف محدودیت های سنی در تزریق واکسن کرونا، واکسیناسیون همه والدین دانش آموزان بدون در نظر گرفتن رده سنی و افزایش واکسیناسیون کرونا به 2 میلیون دُز در روز را هم وعده داده و تاکید نموده است که مسئله ای هم برای تامین دُز دوم واکسن های تزریق شده وجود نخواهد داشت؛ چراکه اندازه واکسن تامین شده، جوابگوی تزریق برای دُز دوم هم است.
در عین حال وزارت بهداشت در بخشنامه ای به دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور اعلام نموده است که طی تفاهم نامه ای که با وزارت گردشگری اجرا شده، واکسیناسون همه افرادی که در هتل ها و در قسمت های گردشگری مشغول هستند، انجام گردد.
افزایش چشمگیر واکسیناسیون و کمبود واکسیناتور!
مجاهدان واکسیناسیون به میدان می آیند
اما به هر حال باید توجه کرد که ظرفیت سیستم و اندازه پرسنل سیستم بهداشتی کشور برای تزریق این حجم بالا از واکسن در بازه زمانی کوتاه، جوابگو نخواهد بود. بر همین اساس هم وزیر بهداشت از مجاهدان واکسیناسیون سخن به میان آورده و اعلام نموده است که تا امروز از کلمه مدافعان سلامت استفاده می کردیم، اما امروز از لفظ دیگری به اسم مجاهدین واکسیناسیون هم استفاده خواهم کرد.
بنابراین طبق گفته وزارت بهداشتی ها تمام کارکنان وزارت بهداشت می توانند به صورت داوطلبانه در واکسیناسیون مشارکت نمایند و دیگر واکسیناسیون تنها محدود به کارکنان حوزه بهداشت نیست، بلکه تمامی پرستاران، ماماها، پزشکان و سایر نیروها هم می توانند در این حرکت جهادی یاری نمایند.
حتی وزیر بهداشت طی بخشنامه ای از جهادگران و دانشجویان برای واکسیناسیون دعوت و اعلام نمود که از دانشجویان که همواره در کارهای جهادی مشارکت داشتند و از جهادگران می خواهیم در انجام واکسیناسیون یاری نمایند.
خطر تکرار یک اشتباه
اما باید پرسید، حالا که قرار است واکسیناسیون علیه کرونا بر روی ریل افتاده و روی دور تند قرار گیرد، نظارت بر تزریق واکسن چه می گردد؟. ششم شهریور ماه بود که جمعی از وبلاگ چارگون حوزه سلامت برای دریافت دُز دوم واکسن شان به محل منتخب تزریق مراجعه کردند؛ درحالی که دُز اول واکسن وبلاگ چارگون پاستوکووک (فراوری مشترک ایران و کوبا) تزریق شده بود، قاعدتا برای دُز دوم هم باید واکسن پاستوکووک یا مشابه کوبایی آن (سوبرانا 2) تزریق می شد. اما پس از تزریق واکسن به جمعی از آنها، خبرنگاری با مشاهده پوکه ویال واکسن متوجه شد واکسن تزریق شده، به اشتباه نوع سوبرانا پلاس یا دُز یادآور است و به این ترتیب به تعدادی از افراد دوز سوم (یادآور) به جای دوز دوم تزریق شد.
البته ماجرای تزریق اشتباهی واکسن فقط محدود به این جمع نیست و چندی پیش هم برای گروهی در شهرکرد واکسن اشتباهی تزریق شد؛ به طوری که برای 90 نفر در این شهر که دُز اول واکسن اسپوتنیک را دریافت نموده بودند، به جای دُز دوم این واکسن، مجددا دُز اول تزریق شد.
هرچند که پاسخی رسمی را از سوی مسئولان بهداشت و درمان کشور در زمان بروز این اشتباهات در تزریق دُز دوم واکسن، شاهد نبودیم، اما در اظهاراتی غیررسمی تاکید شد که تزریق دُز اشتباهی عوارضی برای افراد ندارد و در عین حال این افراد می توانند در موعد مقرر برای تزریق دوز مربوطه مراجعه نمایند؛ اما جدای از عوارض روانی این چنین اشتباهاتی برای دریافت نمایندگان واکسن یک بیماری نوپدید، اما سوال آن است از آنجایی که این موارد مورد مطالعه علمی قرار نگرفته، آیا می توان درباره آن نظر قطعی داد؟
ماجرای تزریق واکسن اشتباهی به جمعی از وبلاگ چارگون سلامت و بعلاوه به 90 نفر از کادر درمان شهرکرد، این نگرانی را ایجاد می نماید که باز هم می تواند امکان بروز این خطا در فرآیند تزریق واکسن هایی که دوز اول و دوم آن فرق دارد، وجود داشته باشد. خطاهایی که ممکن است در مواردی جبران ناپذیر شده و جان مردم را به خطر اندازد. این موضوع که چه کسی واکسن ها را به صورتی درست و طبق پروتکل توزیع می نماید، چه کسی با رعایت زنجیره مناسب سرما به سمت محل واکسیناسیون حمل می نماید و چه کسی واکسن را به اندازه درست از ویال ها به داخل سرنگ کشیده و تزریق می نماید، بسیار مهم است؛ چراکه در همه محموله ها، ویال ها تک دوزه نبوده و تا 10 دوز هم در بعضی ویال ها استفاده می گردد. بی تردید افراد دخیل در کار واکسیناسیون علیه کرونا باید آموزش دیده و دُزهای اول و دوم و احتمالا سوم واکسن ها و نحوه و اندازه تزریق آنها را به خوبی بشناسند.
با توجه به اینکه واکسن های کرونای موجود در دنیا به علت شرایط بحرانی کرونا و مرگ و میر بالای آن مجوز مصرف اضطراری دریافت نموده اند، هنوز معین نیست که در بلند مدت چه نتایجی را از خود بروز می دهند. دنیا برای پیشگیری از شر بیشتر و بزرگتر کرونا، به واکسن هایی که مطالعات اصلی خود را گذرانده باشند، مجوز مصرف اضطراری داده تا از جان مردم محافظت کند. در عین حال هنوز مطالعاتی مانند تزریق مخلوط این واکسن ها برای افزایش اثربخشی آن ها به صورت گسترده، علمی و قابل تعمیم انجام نشده است. بنابراین معین است که نباید با ساده انگاری درباره انتقال و حمل و تزریق واکسن ها رفتار کرد.
با نگاهی به دو ماجرای تزریق اشتباهی واکسن که توضیح آن داده شد، باید پرسید در شرایطی که هنوز ناشناخته های بسیاری درباره بیماری کرونا وجود دارد و واکسن علیه کووید 19 هم بنابر شرایط خطیر بیماری در دنیا مجوز مصرف اضطراری گرفته است، ضروری است که با اتخاذ تدابیر مناسب و حضور ناظران واکسن از لحظه خروج واکسن از انبارها تا زمان توزیع و تزریق، از تکرار چنین اشتباهاتی که معین نیست چه عوارضی بر جان و روان مردم دارد، جلوگیری کرد.
مطالبه ای از وزیر بهداشت
بنابراین از متولیان سلامت مردم انتظار می رود که افزایش سرعت واکسیناسیون را تنها به تامین واکسن محدود ندانند، بلکه کل فرآیند واکسیناسیون را به صورت حساب شده، دقیق و همه جانبه دیده و افراد متخصص و آموزش دیده در زمینه واکسن های کرونا را وارد میدان واکسیناسیون نمایند. حالا که وزیر بهداشت سرعت گرفتن واکسیناسیون، مصونیت بخشی و ایمنی زایی علیه کووید 19 را وعده می دهد، باید به اسم یک مطالبه جدی از وی درخواست کرد که خطر اشتباه در فرآیند واکسیناسیون را جدی گرفته و به اسم متولی سلامت، برای حفاظت از جان و سلامت مردم، برای نظارت بر تزریق دُزهای درست و به موقع واکسن در هر استان افرادی را به اسم ناظر انتخاب کند تا بر نگهداری، توزیع، حمل و انتقال و تزریق واکسن ها و به عبارتی به فرآیند واکسیناسیون، نظارتی دقیق، تخصصی و دلسوزانه داشته باشند.
منبع: خبرگزاری ایسنا